Szőnyegek tisztítása otthon

A szőnyegek és szőnyegek mindenkor kényelmet teremtettek. De van egy hátránya a szőnyegek használatának. Bármennyire is óvatosan próbálnak járni a szőnyegeken, végül elveszítik korábbi megjelenésüket, koszos, ronda kávéfoltok jelennek meg rajtuk, állatok nyomai, amelyek esős időben kint sétálva futottak be a házba, vagy ami még rosszabb, festékkel vagy ceruzával festette kis művészek keze. Azonban ne essen kétségbe, otthon a rendelkezésre álló eszközök segítségével megtisztíthatja a szőnyeget.

Szőnyegtisztítási módszerek: a legmegfelelőbb kiválasztása

A házak szőnyegeinek megjelenésével egyidejűleg a tulajdonosok elkezdtek találni módszereket a szőnyegek por és szennyeződésektől való megtisztítására: italokból, lábnyomokból és állati szőrből származó foltok.

Vessünk egy pillantást a háziasszonyok által használt leggyakoribb otthoni tisztítási módszerekre.

  1. A porszívó a leggyorsabb és legolcsóbb módszer a por eltávolítására a szőnyegről. Nincs párja. A haladás fejlődésének köszönhetően feltalálták a mosó porszívókat. A háztartási készülékeket azonban csak a por kezelésére tervezték, nem tudnak megbirkózni a súlyos szennyeződésekkel és foltokkal. Ezenkívül a mosó porszívó sok kellemetlenséget okoz. Mosó porszívóval végzett tisztítás után hosszú ideig kell szárítani a padlóburkolatot, ami nem mindig kényelmes megoldás, különösen akkor, ha nincs mód a kinti kivezetésre és a szőnyeg szárítására.
  2. A hó megbirkózik a nagy porral és szennyeződéssel. Miután télen megtisztította a szőnyeget, a szőnyeget frissesség és fagyos aroma árasztja el. Még klímaberendezést sem kell használnia. Ez a módszer azonban szezonális. És még akkor sem mindig lehet tisztítani a szőnyeget a hóban, mivel sok tél hómentes. A hóban való tisztítás sok erőfeszítést igényel, mivel a burkolatot jól ki kell ütni, hogy minden por eltávolítható legyen a szőnyegről. Tisztítás közben a palota nedvességgel telített, és ismét meg kell szárítania egy ideig, mielőtt az eredeti helyére takarja. Ez talán jelentős hátrány.
  3. A szőnyeg professzionális vegytisztítása a legjobb módszer bármilyen szennyeződés kezelésére. A speciális termékek használatával nemcsak a régi foltokat távolítják el, hanem a kellemetlen, makacs szagot is. Minden manipuláció után a szőnyeg megőrzi eredeti megjelenését. Épségben visszatér a tulajdonoshoz. Ennek a módszernek jelentős hátránya van – nem mindenki engedheti meg magának a vegytisztítási szolgáltatásokat.
  4. Porlasztók, porok és egyéb ipari termékek. Könnyen használhatók, mivel nem igényelnek sok erőfeszítést a tisztításhoz. Csak a port kell vízben feloldani, a habos masszát a szennyezett területre felvinni, egy ideig hagyni, majd tiszta ruhával szárazra törölni. Ha a szennyeződés régi, a mélyen fekvő foltokat ecsettel kell dörzsölni. A mínuszok közül meg lehet nevezni egy ilyen pillanatot, mivel nem minden termék hipoallergén, sokuk kiütéseket és vörösséget okoz a bőrön.
  5. Népi jogorvoslatok. Nagyanyáinknak és dédanyáinknak nem volt mindig elegendő pénzük drága szőnyegtisztító porok vásárlására. Ennek köszönhetően számos szőnyegtisztítási módot találtak ki fizikai és anyagi befektetések nélkül. Az egyszerű módszerek lehetővé teszik a padlóburkolatok korábbi vonzerejének visszaállítását, és nem károsítják a tulajdonosok egészségét. Ezenkívül a népi gyógymódokkal való tisztítás után a szőnyeget közvetlenül a tisztítás után használhatja.

A népi receptek gyűjteménye elérhető termékeket és anyagokat tartalmaz. Ezek: tealevelek, só, szóda, kréta, fűrészpor, savanyú káposztalé, ecet, glicerin, ammónia.

Minden háziasszony rendelkezik ezekkel az alapokkal. Költségvetési lehetőségnek számítanak, de nem mindegyik egyformán jó a különféle foltok kezelésében. Ezenkívül a tisztítás után a szőnyeget hosszú ideig kell szárítani. Csak a szódabikarbóna és az ecet keverékében lehet 100%-ban megbízni. A szőnyegek tisztításakor csak arra kell figyelni, hogy az eljárás során meg kell győződnie arról, hogy a burkolat halma között nem maradnak szóda szemcsék.

25 362 hozzászólás