Szőnyegtisztítás: a 2021. évi árkérés

Szőnyegtisztítás. Mennyi szerencsétlenséget szenvednek el szőnyegeink hosszú (vagy nem túl hosszú) “életük” során. A konyhában zsírcsíkok, füst, korom és kellemetlen szagok. A nappali tele van koszos háziállatnyomokkal és egy vidám buli utóhatásaival, például bor-, gyümölcslé-, gyümölcs- vagy pizzafoltokkal. A gyerekszobákban gouache, filctollak és golyóstollak. Az előcsarnokokban… Nincs értelme folytatni.

Mindenki tudja, milyen kellemetlen egy szőnyegre nézni, amelyet egy réteg szennyeződés, különböző formájú és színű foltok borítanak. Régen jó érzéssel töltött el, feldobta a hangulatot, de most elrontja az egész dekorációt. A helyzetet rendbe kell hozni. De hogyan? A lehetőségeket egy kezünk ujjain meg lehet számolni.

 1. Hívjon egy takarító céget, hívjon egy csapatot, várjon az eredményre átlagosan 250-500 rubelért.
 2. Dobja be a szőnyeget a csomagtartóba, és vigye el a legközelebbi autómosóba, ahol szó szerint kimossa a szőnyeget. És meglehetősen olcsó, 100 és 250 p/m² között.
 3. Menj a mosoda a sarkon, ahol egy további szolgáltatásként kínálnak szőnyegtisztítás, adja át a terméket, fizet mintegy 400-1.500 p, és várja meg a visszatérését.
 4. Alkalmazás egy olyan céghez, amelynek ára 500 és 2600 p között van, amely drága szőnyegekkel való munkára szakosodott, majd megnyugszik. Például egy olyan professzionális vegytisztító, mint a Malina.

Igen, nem sok módja van a probléma megoldásának. De ismét nincs válasz arra, hogy mit válasszunk. Melyik szakember végzi el a feladatot a lehető legminőségibb módon anélkül, hogy elrontaná a szőnyeget? A szőnyegek vegytisztításának árai pedig a szó szoros értelmében nagyságrendekkel különböznek. Kezdjük az alapokkal.

Tényleg szükségünk van vegytisztításra, ha van szappanunk és kefénk?

Sokan inkább maguk csinálják. Amint észrevesznek egy foltot a szőnyegen vagy a futón, a tulajdonos lelkesen igyekszik megszabadulni tőle. Bizonyos esetekben, például az olcsó szintetikus szövetek esetében, az ilyen kezelés sikeres. De leggyakrabban szomorúan végződik. A kis nyom a hosszan tartó mechanikai behatásból nagy válássá nő. Kopasz foltok jelennek meg ott, ahol a viselője erőteljesen kefélt. A mosószerektől való száradás után a szőnyegen elszíneződött terület marad. Sok erőfeszítés, nulla költség, de az eredmény mégis negatív.

Ilyen esetekben a padlódísz tulajdonosának vagy új tartozékot kell vásárolnia, vagy helyre kell állítania a sérültet. 10-15-ször többe kerül, mint egy profi vegytisztító. Ha azonban elhatározza, hogy saját kezűleg távolítja el a szennyeződéseket a kárpitozott tárgyakról, ne feledkezzen meg néhány szabályról.

Egy tapasztalt tulajdonosnő tapasztalata, avagy hogyan ne “öljünk” meg egy szőnyeget?

Általános tanácsok

Mielőtt elkezdené, nézze meg a modell címkéjét. Tartalmaznia kell a gyártó rövid ajánlását és a szövet összetételét. Csak akkor kezdjen hozzá, ha biztos benne, hogy nem okoz helyrehozhatatlan károkat. Mit ne tegyünk?

 • Használjon forró vizet. Ez elrontja a szőrt és “leégeti” a festékeket. A legjobb a hűvös vagy szobahőmérséklet.
 • Használjon kemény (sokkal kevésbé fém) keféket. Egyszerűen “kifésülheti” a szálakat, így egy áttetsző szőnyeghátlap marad – szinte egy lyuk.
 • Túl sok folyadékot öntsön. Normál körülmények között a szőnyeg soha nem szárad meg teljesen. Ez az aljzat rothadásához vezet, ami kellemetlen dohos szagot áraszt. Rovarok, gombák és baktériumok is megtelepedhetnek a szunyókálásban. Szeretik a nedves környezetet.
 • Tisztítson a szösz ellen. Letörhet.
 • Újonnan vásárolt tárgyak porszívózása. Szükségük van a pihenésre, az úgynevezett “belesüllyedésre”.

Ha még mindig nem fél saját maga tisztítani a padló tartozékait, válasszon bölcsen mosószereket.

Háztartási szőnyegtisztítók

A vegyipari vállalatok a fogyasztókra vadászva termékek ezreit dobják piacra. A reklámok 100%-os védelmet ígérnek mindenféle folt, statikus és szennyeződés ellen. A kockázat természetesen nemes dolog. De a “Malina” cég szakértői, akik a szőnyegek professzionális száraztisztításával foglalkoznak, jól ismerik az ilyen hangos ígéretek árát. Ezért eléggé szkeptikusak vele kapcsolatban. A 150 rubeles textil padlóburkolatok folteltávolítója nem lehet univerzális – ugyanolyan hatékony a szintetikus, gyapjú és selyem szennyeződések kezelésére.

Pedig vannak olyan termékek, amelyek legalább a legtöbb anyag esetében biztonságosak. A hatékonyságuk más kérdés.

 • Samponok. Ezeket vízzel hígítják és habosítják. A vegyületek eltávolítják a felületi szennyeződéseket, nem roncsolják a ragasztási aljzatot, de nem boldogulnak a mélyen gyökerező és összetett foltokkal. Népszerű márkák: Vanish, 5 Five, Cinderella és Bechalka Wax. A költségek 100 és 350 rubel között mozognak.
 • Spray. A gyártók szerint alkalmas természetes anyagokból készült hosszúszőnyegekhez (ami kérdéses). Ezeket az egyes területekre permetezik, amelyeket aztán ronggyal vagy puha szivaccsal kezelnek. A szőnyeget ezután felporszívózzuk. Ismert márkák: Universal, Dixi. Az ár – 35 és 100 rubel között.
 • Porok. Gyártó cégek ajánlják rövid szövésű szövetekhez: természetes és szintetikus anyagokhoz egyaránt. A szőnyegek teljes kerületére szórják őket, időt hagynak az expozícióra, és porszívóval tisztítják. A legnépszerűbb márkák a Sanliux, Mitex, Spot Lifter, átlagosan 250 p-ig terjedő áron.
 • Folteltávolítók. Vagy az anyagok minden fajtájához, vagy bizonyos típusú szövetekhez. Alkalmazza a kis problémás területekre. Gyakori jogorvoslatok: Help, Mellerud, Cinderella (150-300 rubel).

Tehát, már kipróbálta az összes, a háztartási tisztítószerekben kapható jogorvoslatot. Próbáljon meg emlékezni a szőnyegeken lévő foltok elleni küzdelem népi módszereire:

 • Sót és szódabikarbónát szórunk a felületre.
 • Elkészült a reszelt burgonyából és savanyú káposztából készült paszta.
 • Elviselte az ammónia és az ecet élénkítő szagát.
 • Még benzint is kevertek fűrészporral.

De a szőnyeg még mindig nem tűnik tisztának? Itt az ideje, hogy a folyamatot szakmai, tisztán tudományos szempontból közelítsük meg.