5 módszer a szőnyegek és szőnyegek tisztítására

A tisztítás helyes megközelítése: hogyan tisztítsa meg hatékonyan a szőnyeget otthon

5 способов чистки ковров и паласов

A szőnyeg kétségkívül kényelmet és melegséget jelent, de sokkal több odafigyelést igényel, mint a parketta vagy a laminált. És bármilyen szőnyeg hever a padlón, úgyis összegyűjti a ház összes szennyeződését, ezért feltétlenül meg kell tisztítani. Ez azt jelenti, hogy hetente legalább egyszer porszívózni kell, ideális esetben, ha évente párszor kiüti magát, vagy elviszi professzionális takarításra, de sokkal egyszerűbb és olcsóbb rendszeresen tisztán tartani, így a dolog sokkal tovább bírod.

Annak érdekében, hogy a szőnyeg dekoráció legyen, nem pedig a por és a kellemetlen szagok elosztója, összegyűjtöttük a leghíresebb szőnyegtisztítási módszereket.

Háztartási porszívó

Ez a technika minden otthonban megtalálható, nehéz elképzelni a teljes tisztítást porszívó nélkül. Általános szabály, hogy az eszközön kívül különféle tartozékok is szerepelnek. A legfontosabb tudnivaló: hosszú sörtéjű kefe – természetes szőnyegekhez (jól emeli a halmot), rövid kefével – rövid (legfeljebb 0,5 cm) és közepes (kb. 1,5 cm) szőnyegekhez és szőnyegekhez halom, és sörték nélküli fúvóka, amely ideális hosszú halom (2-5 cm) szőnyegekhez.

Robot porszívó

Ha úgy dönt, hogy ilyen asszisztenst vásárol magának, akkor a szőnyegen való hatékony munkavégzéshez (kis törmelék, gyapjú gyűjtése) a készüléket fel kell szerelni egy turbókefével vagy szilikon hengerrel. Jelentős mutatók a leküzdendő akadályok magassága (jó, ha 1,5-2 cm) és a teljesítmény. Egy egyszerű szabály: minél magasabb a halom, annál nagyobb a teljesítmény (a padlóburkolatoknál 40–45 W vagy több), fontos szempont – ezt a robot vegye figyelembe a hosszú halmú szőnyegekkel. Az is fontos, hogy a nedves tisztítás nem alkalmas szőnyegekre, csak száraz üzemmód.

Чистка ковра снегом

Szőnyeg tisztítása hóval

Mentse el ezt a lehetőséget a következő télre. Ne hagyja ki a lehetőséget, hogy a legtermészetesebb és legbiztosabb módon takarítson, ehhez szüksége van:

 • hó: száraz, bolyhos (nincs jégkéreg) és tiszta 🙂
  tér: a hóterületnek körülbelül 4-5 szőnyegnek kell elférnie (margó szükséges ahhoz, hogy a szőnyeget többször is áthelyezhessük).

Hol kell kezdeni: Helyezze a szőnyeget lefelé a halommal, szórja meg a belsejét hóval, és jól verje le, hogy eltávolítsa a felhalmozódott szennyeződést és port. Sétálhat vagy futhat – a gyerekeknek nagyon tetszeni fog ez a módszer. Egy idő után fordítsa meg a szőnyeget (miután új helyre húzta), tegye ugyanezt, csak a rossz oldalra. Ismételje ezt addig, amíg a szőnyeg alatti hó el nem tisztul.

Mielőtt beviszi a házba, óvatosan söpörje le a havat, ezt kényelmesen megteheti a szőnyeg felakasztásával a keresztlécre. Hagyja száradni a szőnyeget, miután lefektette a padlóra.

Bár ez a módszer nem olyan népszerű, mint korábban, nem igényel semmilyen költséget a speciális termékek megvásárlásához, és a padlóburkolat lágysága és frissessége sokáig örömet okoz.

Gőz szőnyegtisztítás

Egy másik környezetbarát módszer, ha frissíteni és lágyítani kell a szőnyeget, egy könnyű fertőtlenítés.

A gőztisztítás történhet porszívóval (ha van), gőzmosóval vagy gőzfejlesztővel.

 • A porszívózást gőzölés előtt kell elvégezni.
 • Ez a módszer nem alkalmas minden típusú szőnyegre.
 • Nem távolítja el a foltokat, és a fehérjetartalmú szennyeződések (tej, vér stb.) „Főzhetnek”, és nehezen távolíthatók el.

Mindezek a módszerek haszontalanok, ha foltok vannak a bevonat felületén.

Как очистить ковер от пятен

Mielőtt a tisztítási módszer kiválasztásáról döntene, fontos tudni, hogy a szőnyeg milyen anyagból készült: szintetikus vagy természetes. A szennyezés jellege is fontos.

 • Először is alaposan porszívózni kell a felületet, össze kell gyűjteni a halmot ecsettel, ha marad.
 • Ha a folt friss, a felesleget a lehető legalaposabban törölje át enyhén nedves papírtörlővel vagy törülközővel, ne dörzsölje, ez csak növeli a munkaterületet.
 • A száraz folt felületét először meg kell tisztítani a letapadt por és szennyeződések eltávolítása érdekében.
 • Mielőtt felhordja a terméket a foltra, javasoljuk, hogy végezze el a vizsgálatot egy nem feltűnő területen, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a termék nem rontja el az anyagot és a színt.
 • Tegyen óvintézkedéseket: védje szemét és jól szellőztesse ki a helyiséget, dolgozzon kesztyűben.

Otthoni expressz jogorvoslatok

Ez az opció csak olyan bevonatokhoz alkalmas, amelyek jól tolerálják a nedvességet:

 • Erősen szénsavas ásványvíz – segít felszívni a szárított bor és a paradicsomlé foltokat.
 • Só – jól felszívja a zsírt. Pár percig szórjon sót a foltra, majd – ecsetelje le a sószemcséket, ha nyoma van – használjon szappanos vizet.
 • Szódabikarbóna – A sóhoz hasonlóan nedvszívó, és segíthet eltávolítani a zsírfoltokat, és segít megtisztítani a vért.
 • Szórjon szódabikarbónát a foltra, hagyja állni 15 percig, majd porszívózza fel.
 • Ecet (fehér asztali fehér 9%) – eltávolítja a gyümölcs szennyeződését (gyümölcslevek), megbirkózik a csokoládé, kávé, vizelet foltokkal.

Hígítsa fel az ecetet vízzel 1: 5 arányban, nedvesítsen meg egy törülközőt a kapott oldattal, és dörzsölő mozdulatokkal törölje át a folton, hogy teljesen telített legyen. 20-30 perc elteltével távolítsa el a maradék ecetoldatot nedves, tiszta törülközővel, ugyanazokkal a mozdulatokkal. A makacs foltok esetén próbálja összefogni az erőfeszítéseket, és először szóda szórása a szennyeződésekre, majd ecetes oldat a tetejére, a reakció eredményeként az aktívan felszabaduló szén -dioxid „kiüti” a szennyeződéseket.

Виды материалов

 

19 650 hozzászólás